Pretraži ovaj blog

nedjelja, 13. svibnja 2012.

Savjeti za pravilno trčanje

Ljeto nam se bliži , a za vraćanje u top formu i vitku liniju nema boljega od trčanja u prirodi. Trčanje je od niza sportskih aktivnosti zasigurno najekonomičnije i najjednostavnije. U nastavku teksta nudim Vam nekoliko korisnih savjeta za što pravilnije i sigurnije trčanje

Korisni savjeti za pravilno trčanje

1. Nabaviti dobre tenisice

Ukoliko za vrijeme trčanja ne nosimo odgovarajuću obuću ne možemo iskoristiti svu dobrobit trčanja, te se izlažemo riziku od ozljeda. Svaki puta kada stopalo dotakne tlo, svi zglobovi gležnja, koljena i leđa izvrgnuti su opterećenju koje je čak 3 do 4 puta veće od težine tijela.  Zahvaljujući dobroj sportskoj obući ti se udarci amortiziraju, smanjujuči trenje kod svakog koraka.

2. Rastegnuti se prije trčanja

Kako bi izbjegli rizik od istegnuća i ozljeda, prije trčanja potrebno se 10 do 15 minuta dobro istegnuti. S obzirom na to da su prilikom trčanja najviše opterećene noge, prilikom istezanja naviše vremena treba posvetiti upravo njima.

3. Jesti barem 1 sat prije trčanja

Pravilo koje vrijedi prilikom bilo kojeg oblika tjelovježbe, pa tako i kod trčanja je da se ne treba trčati niti punog niti praznog želuca. Najbolje je obrok pojesti sad do dva prije trčanja, a on bi trebao sadržavati ugljikohidrate (žitarice, tjestenina).

4. Piti tekućinu i onda kada niste žedni

Prilikom bilo kojeg oblika tjelesne aktivnosti, a pogotovo kod trčanja, naš organizam zbog znojenja gubi mnogo vode. Upravo zbog toga tu izgubljenu tekućinu moramo nadoknaditi i to vodom i nezaslađenim prirodnim sokovima. Važno je naglasiti da prilikom trčanja uzimamo male gutljaje vode bez obzira na to osjećamo li žeđ, jer ukoliko je osjetimo to znači da je dehidracija već počela.

5. Disati na nos

Kako bi u potpunosti iskoristili dobrobit trčanja, te se manje umarali prilikom napora, vrlo je važno znati pravilno disati i to na način da udišemo kroz nos, a izdišemo zrak iz pluća na usta. Takav način disanja je bitan jer se tako temperatura vanjskog zraka regulira prije nego što dođe u pluća. Također na taj način izbjegavamo suhoću grla i usta.

6. Izbjegavati asfalt

Travnati i zemljani tereni, tenesit staze, te tartan podloge su puno prikladnija mjesta na kojima noge bolje podnose trzaje i udarce zbog brzih skokova prilikom trčanja. Upravo iz tog razloga puno je bolje otići trčati u šume ili parkove, a i kvaliteta zraka je zasigurno kvalitetnija.

7. Slojevita odjeća

Ovisno o godišnjem dobu ili osobnom ukusu glavni kriterij mora biti udobnost, jer ukoliko nam odjeća za trčanje nije udobna trčanje može postati puno napornija aktivnost nego je to potrebno. Ukoliko je vrijeme toplo treba odjenuti kratke hlače (ne prekratke kako ne bi pritiskale i trljale unutrašnjost bedara i izazvale crvenilo), kapri hlače, majice kratkih rukava ili bez rukava od modernih dryfit materijala koji ne upijaju znoj a omogućuju normalno isparavanje kože. Za trčanje u večernjim satima kada je temperatura niža potrebno se obući slojevito kako bi mogli skinuti neke od slojeva odjeće kada nam postane vruće.

8. Postupnost

Ukoliko se tek počinjete baviti trčanjem ili bilo kojom drugom tjelesnom aktivnosti, a prije toga se niste dugo bavili s nečim onda to treba učiniti postupno. 

 

Nadam se da sada znate što Vam je sve potrebno za ugodno trčanje i da ćete krenuti što prije. U idućem postu Vam donosim program trčanja za početnike.


Lijep pozdrav! 

Dunja

Dijelovi teksta preuzeti sa: http://www.fitness.com.hr/vjezbe/savjeti-za-vjezbanje/Pravilno-trcanje.aspx

 




2 komentara: