Pretraži ovaj blog

nedjelja, 13. svibnja 2012.

Općenito o rekreaciji

Prilikom odabira vježbanja koji će donijeti najbrže rezultate često znamo pogriješiti. Prije svega trebamo se upitati jesmo li svjesni svoje kondicije, i jesmo li odabrali dobar sport?!

 

Tjelesnu aktivnost dijelimo na: aerobnu i anaerobnu. Ovi nam pojmovi govore o načinu na koji tijelo dobiva potrebnu energiju za razne aktivnosti. Vrlo važno je naglasiti da niti jedna tjelesna aktivnost nije isključivo aerobna ili anaerobna.

Aerobna aktivnost

Uaerobne aktivnosti ubrajamo: trčanje, hodanje, plivanje, rolanje, biciklizam, planinarenje i slične aktivnosti. Kod ovog oblika kretanja energija potrebna za pokretanje mišića dobiva se biokemijskim reakcijama u kojima se tvari iz hrane razgrađuju pomoću kisika. Ovakav način vježbanja je nižeg intenziteta, a izvođenje samih vježbi traje duže. Aerobna tjelesna aktivnost čuva naše zdravlje, jer njenom primjenom osposobljavamo tijelo da dostavi što više kisika stanicama. Također spomenute vježbe su jako dobre i za psihičko rasterećenje i smanjenje stresa. Zbog niskog intenziteta napora kojega treba uložiti u vježbanje aerobna se aktivnost preporučuje starijim osobama.

 

Anaerobna aktivnost

U anaerobne aktivnosti spadaju: trbušnjaci, sklekovi, tenis, squash, vježbanje utezima i slične aktivnosti. Anaerobno vježbanje ne izgara masnoću poput aerobnog, ali zato pomaže pri izgradnji mišića. Kod anaerobog vježbanja mišićne staice mogu stvoriti energiju iz hranjivih tvari , pa im u biokemijskim reakcijama nije potreban kisik. Spomenuti se proces događa u onom trenutku kada je tijelu potrebna energija istog trenutka. Anaerobne tijelesne aktivnosti karakterizira kratko izvođenje vježbi i visoki intenzitet, a između vježbi su potrebne kratke pauze.


Najbolji način za započeti rekreaciju je da se prvo krene sa aerobnim aktivnostima, te nakon što pluća i krvožilni sustav ojačaju tada treba početi sa anaerobnim tjelesnim aktivnostima. Oni koji su u jačoj tjelesnoj formi i kondiciji mogu kombinirati i aerobne i anaerobne aktivnosti.


Ljeto nam se bliži, i krajnje je vrijeme da se odlučite i započnete s nekim oblikom rekreacije.


Lijep pozdrav!

Dunja

Nema komentara:

Objavi komentar